
Blogi
Kohti Kullervo-kuoron 80-vuotisjuhlakonserttia –
välähdyksiä Hessun vuosista
Kullervo-kuoro täyttää ensi vuonna 80 vuotta. Kullervot valmistautuvat juhlavuoteen paitsi harjoittelemalla ahkerasti myös muisteluin, haastatteluin ja kuvin tässä kotisivujen blogissa ja Kullervo-kuoro-facebook-sivulla.
Tämä teksti on ensimmäinen kirjoitus Kohti juhlakonserttia -sarjassa.
Tässä muistellaan ensi vuonna 40 vuotta kuoroa johtaneen Heikki "Hessu" Valpolan aikaisten vuosien tunnelmia ja tapahtumia. Syvemmin kuoron 80-vuotisesta historiasta, Heikin sävellyksistä, juhla- ym. konserteista, iltamista, matkoista, kilpailuihin osallistumisista ja muista Kullervon seikkailuista voit lukea seuraavista Kullervon Kohti juhlakonserttia -blogin kirjoituksista.
Sibelius-Akatemian lehtori, säveltäjä Heikki Valpola alkoi johtaa Kullervo-kuoroa vuonna 1984. Varajohtajana toimi tuolloin Vesa Wahlman ja puheenjohtajana Olavi Miinalainen. Hessu toi kuoroon tullessaan omat sävellyksensä, mm. Aika on iloita meidän –sarjan sekä Häälaulut ja Kullervosta tuli tuolloin Hessun "instrumentti" ja kuoro. Musiikki poikkesi aikaisemmin lauletusta ja kuulemani mukaan monet "vanhat" laulajat jäivät pois tuona muutoksen vuonna.
Itse tulin kuoroon 1986 eli olen laulanut Kullervossa lähes kaikki Hessun vuodet.
Heti kuoroon tullessani tunsin kuoron vahvan yhteenkuuluvaisuuden tunteen. Mitään blokkeja, takana puhumisia ja liittoutumia en ole kuorossa havainnut, vaan kaikki kuoroon tulleet ja siitä poistuneet on hyväksytty omina itsenään. Suurin kuoroa vavisuttava kiista on muistaakseni syntynyt naisten esiintymisasun sukkahousujen väristä 2000-luvun alussa ns. suuressa sukkahousu-keskustelussa..
Harjoitukset pidettiin 1980-luvulla Kulttuuritalolla, myöhemmin lyhyen aikaa Kampin palvelukeskuksessa ja pitempään Töölön ala-asteella. Töölön harjoitusten jälkeen meillä oli tapana kokoontua läheiseen keilabaariin yksille. Puhelinautomaatista soittamalla varmistettiin, että kotona on kaikki hyvin. Vuonna 2019 aloimme harjoitella Stadin ammattiopistossa Vallilassa; nykyään tarvetta ja voimia harjoitusten jälkeiseen kokoontumiseen ei ole enää ollut.
1980-luvulla kuorotiedotteet lähetettiin maapostitse kotiin, mutta jossain vaiheessa siirryimme sähköpostiin. Ilmassa oli tekemisen meininkiä: Opettelimme Hessun haastavia teoksia ja esityksissä lauloimme kappaleet ilman nuotteja. Tästä syntyi aivan erityinen vuorovaikutus kuoron, johtajan ja yleisön välille. Esityksiä höystettiin myös liikkeillä, jotka olivat Heikin Tiina-vaimon käsialaa. Liikehdinnästä saimme nimen "Valpolan vaeltajat".
Yhteistyökumppaneita meillä on riittänyt: Olemme esiintyneet mm. Koiton laulun, Hyvinkään työväen sekakuoron, Siller-kuoron, Espoon viihdeorkesterin, Helsingin balalaikkaorkesterin, Karkkilan mieskuoron ja viihdekuoron kanssa. Hessun verkostojen avulla olemme päässeet tutustumaan ammattilaisiin; muusikoihin, näyttelijöihin, tanssijoihin ja runoilijoihin.
Heikin yhteistyö runoilija Ilpo Tiihosen kanssa tuotti kuusiosaisen laulusarjan "Tiihosia" eli Heikin sävellyksiä Ilpon runoihin. Esitimme Tiihoset ensimmäistä kertaa v. 1990. Nuo laulut ovat kulkeneet sen jälkeen mukanamme keikoilla ja konserteissa vuosikymmeniä. Meillä oli myös kunnia esiintyä Ilpon muistojuhlassa syksyllä 2021.
Heikin musiikki ja Kullervon henki ovat ne asiat, jotka ovat liimanneet meistä useat vuosikymmeniksi kuoroon. Monet kuorolaisten syntymäpäivät, häät ja nyttemmin myös eläkejuhlat olemme viettäneet yhdessä, tietysti laulun kera. Kuorolaulajasta juhlat ilman musiikkia ovat pitkästyttäviä. Meille on syntynyt lapsia, jotka ovat kasvaneet Heikin musiikkia kuunnellen. Kätilöopistolla olemme laulaneet vastasyntyneelle "Neiti Helsinkiä" ja Naistenklinikalla "Blanterin kehtolaulua".
Juhlakonserteissa olemme juhlineet kuoron pyöreitä ja noin vuorokauden kestävissä pikkujouluissa, viikonloppuseminaareissa ja ulkomaanmatkoilla meistä on tullut entistä tiiviimpi yhteisö, josta olemme saaneet elinikäisiä ystäviä. Heikin aikana kuorossa on ollut useita lauluryhmiä, mm. kaksi kvartettia ja yksi kvintetti.

Miten paljon 40 vuoteen mahtuukaan! Olemme nähneet niin vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskut, koronavuodet kuin Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan. Koronavuosien alussa ennen rokotuksia Hessu piti meille Zoom-etäharjoituksia Karkkilasta. Tuossa vaiheessa oli pelko kuoron toiminnan hiipumisesta, mutta onneksi saimme harjoittajaksi nuoren, taitavan Ossi Hiltusen. Ossin johdolla aloimme harjoitella syksyllä 2020 maskit päällä Stadin ammattiopistossa.
Ossin sinnikkäiden harjoitusten myötä kuoron sointi alkoi parantua ja saimme kuoroon uusia laulajia. Ossi toimii nykyisin kuoron toisena johtajana. Lisää Heikistä ja Ossista saatte lukea tulevissa blogi-kirjoituksissa.
Viime vuoden kevätkonsertissa 2022 seisoimme Hakasalmen huvilassa Ukrainan lipun väriset ruusukkeet rinnassa. Aloitimme konsertin laulamalla Hessun Koivun. Laulu kertoo sodan julmuudesta, mutta myös siitä, kuinka kallion laelle jää yksi koivu kasvamaan ja viimein raikkautta tuoksuen tuo koivu humajaa.
Kevään 2023 eli ensi maanantaina 22.5. Hakasalmessa pidettävän kevätkonsertin ohjelma on keväisen kaunis. Palaamme taas Aika on iloita meidän –sarjaan ja häälauluihin ja ehkä saamme kuulla taas myös "Natalian".
Kuoron 80-vuotiskonsertti on syksyllä 2024 tai vuoden 2025 alussa. Hessu on ilmoittanut johtavansa kuoroa ainakin siihen asti.
Marja Liisa (Lilli) Heikkilä, kakkossopraano.